Pakwa - en galen groda i rullstol

Alla inlägg under augusti 2011

Av Rebecka - 28 augusti 2011 16:01

Igår var det Reptilmässa i Kristianstad. Vid klockan 11 var det insläpp på Yllan. Jag var där strax efteråt och möttes av en lång kö. Jag placerade mig plikttroget längst bak och kom fram till entrén förvånadsvärt snabbt.

      

Inne på Yllan var det trångt, en massa människor överallt. En del var där för att titta men många var också där för att hitta fynd. På mässor kan man få tag på allt möjligt till ett mycket bättre pris än vad man får betala i affärer. Men det gäller att vara snabb. Det går fort för en del saker och djur att ta slut.

Många ormar och ödlor fanns där överallt. Små som stora. Det verkar vara de reptiler som lockar folk mest. Jag letade runt efter grodor. De är de mest intressanta djuren, anser jag. Jag hittade ett par bord där de hade grodor. Mestadels Pilgiftsgrodor som förvisso är fina att se på men inga grodor som
jag kan tänka mig att ha hemma, ännu. Tropikhuset var där med en del grodarter. Dock inga arter som jag inte redan har eller som jag inte sett förut. Där fanns två utställare som hade med sig Tomatgrodor till försäljning. De är så fina och jag var nära inpå att ta med mig en av dom hem. Istället så blev det efter mycket funderande en Prakthornspadda
(Ceratophrys cranwelli). Jag har tidigare varit emot att ha en sådan art då jag fått höra ifrån olika håll att de äter möss som fullvuxna. Detta var någonting som inte krävdes, fick jag veta utan de kan också klara sig med annan mat som känns bättre för mig att mata med. Det skulle egentligen inte införskaffas några fler grodor på mässan men ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig..

Nu bor Knutte här i ett litet terrarium. Än så länge verkar han trivas där ligger nergrävd i en hörna.

       


/Pakwa/

Av Rebecka - 28 augusti 2011 15:22

Mässan på Yllan i Kristianstad var den första reptilmässan som jag har varit på. Det var innan jag införskaffat mig mina första terrariegrodor. Där fanns Pilgiftsgrodor som jag bara sett på bild förut. Jag blev förvånad över att de var så små då jag tidigare trott att de skulle vara i större storlek. Pilgiftsgrodor är väldigt vackra och de finns i så många olika färgvarianter och mönster så de var kul att få se. Efter att ha sett pilgiftsgrodor och en hel del andra djur så var jag nöjd med dagen.

   


/Pakwa/

Av Rebecka - 22 augusti 2011 15:50

Små grodorna är en sång som de flesta känner till. I Sverige förknippas den med midsommarfirande och ibland även med julfirande då man brukar sjunga den med tillhörande dans; hoppandes på huk, viftandes med händerna vid öron och svanskotor. Ibland fortsätter man sången med fler verser om andra djur. Ifall de djuren har svans och öron så byter man ut texten från ”ej” till ”båd´” (både).

Man har spårat sångens melodi till en militärmarsch från den franska revolutionen vid namn ”La Chanson de l` Oignon” (Löksången) som har refrängen; ”Au pas, camarade, au pas camarade / au pas, au pas, au pas! (I takt, kamrat!). Det har berättats av fransmännens dåtida fiender, britterna,

som ändrade texten till; ”Au pas, grenouilles!” (I takt, små grodor!).

Hur sången tog sig till Sverige vet man ännu inte.

Små grodorna, små grodorna är lustiga att se
Små grodorna, små grodorna är lustiga att se
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de
Ej öron, ej öron, ej svansar hava de

Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaa
Kou ack ack ack, kou ack ack ack
kou ack ack ack ack kaa
/Pakwa/


Av Rebecka - 21 augusti 2011 18:37

  En dag i Oktober 2009 var jag i Zoohörnan hos Patrik. Där hade han till min förtjusning två Prakthornspaddor. Jag blev självklart sugen på att ta med mig en av dom hem. Så blev det ju såklart inte. Istället fick jag tips om att Orientaliska klockgrodor skulle vara enkla att ha att göra med. De är mindre, då Prakthornspaddor hör till de större arterna. De äter heller inte möss så som, till mitt missnöje, Prakhornspaddor gör. Två sådana fick det bli någon vecka senare. Samakko och Kikker blev mina två första terrariegrodor då jag tidigare endast haft Zombie och Pakwa som var vattenlevande.

Men kanske blir det en Prakthornspadda någon gång framöver?

Tills vidare får jag nöja mig med att titta på Pernillas bilder på hennes Lucifer.

http://djurnord.blogspot.com

 

/Pakwa/

Av Rebecka - 19 augusti 2011 15:19

Vad heter groda?     

 


Skånska: Pugga

Engelska: Frog


Norska: Frosk


Danska: Frøen


Finska: Samakko


Tyska: Frosch


Franska: Grenouille


Hollänska: Kikker

Italienska: Rana


Spanska: Rana


Turkiska: Kurboga


Ungerska: Bèka


Litauiska: Varlè

Lettiska: Varde


Portugisiska: Ra


Japanska: Kaeru/Kawasu


Mandarin: Qing Wa/青蛙


/Pakwa/



Av Rebecka - 16 augusti 2011 14:44

Vilket kön? Det är en bra fråga.

Jag har läst om arterna som finns i mitt grodkollektiv och fått förklaringar på hur man ser skillnad på om det är en hane eller hona. Jag har dock svårt att se skillnaden och har inte listat ut könen på dom än.

I mina inlägg så nämner jag mina grodor som "han". Det betyder alltså inte att det är just en hane utan det kan mycket väl vara en hona. Till dess att jag inte vet könen så fortsätter jag med min benämning som "han". Den dagen jag vet så ändrar jag naturligtvis mitt ordval.


/Pakwa/


Av Rebecka - 15 augusti 2011 16:32

Det finns fler än jag!

På Youtube ligger det ute ett par videoklipp på Korallfingergrodor. Jag har varit inne där flera gånger och kikat på dom, de är så fina.

För ett par månader sedan sökte jag på google efter information om Korallfingergrodor. Jag vill lära mig mer än vad jag redan vet. Där fanns tyvärr ingenting nytt som jag inte läst förut. Jag hamnade däremot på en bloggsida där jag kunde läsa om både Korallfingergrodor, Horngrodor och andra typer av djur. Jag passade då på att maila till Pernilla, som ligger bakom bloggen, för att få lite råd kring grodor och höra hennes erfarenheter. Någon vecka senare gav jag upp hoppet om att få något svar och sedan tänkte jag inte mer på det.

Men idag så fick jag ett mail ifrån henne. Jag blev väldigt förvånad men framför allt glad. Nu har jag någon som jag kan utbyta erfarenheter med kring grodor. Det har jag saknat hitills då grodor inte hör till ett av de vanligaste djuren som man har i hemmet.

Grodprat lär det bli framöver..

Hoppa gärna in till Pernillas sida; http://djurnord.blogspot.com

 

/Pakwa/

Av Rebecka - 14 augusti 2011 21:02

Ett par timmar efter att lyset hade släckts i terrarierna inför natten igår så var det full fart där inne. Det var dags för mat till Enok.

Enok hade för en gång skull aptit. Första masken högg han efter direkt. Han nöjde sig dock inte med masken utan höll kvar greppet om pincetten så jag kunde lyfta honom hängandes kvar. Det såg väldigt komiskt ut då han hängde och sprattlade med benen i luften. Med kvällens aptit, som han inte haft på ett tag, så passade jag på att ge honom en mask till. Då hade dock en av Korallfingergrodorna, troligen Frode, hunnit bli uppmärksam på att det fanns mat i närheten. För att inte missa någonting gott så hoppade han fram och puttade undan Enok så att han föll till marken. Masken missade han dock för den hann Enok få i sig. Enok hoppade direkt till ena växten och la sig till rätta på ett blad. Han tog nog det hela med ro,
-"Don´t worry, be happy!"
   

Pyret passade på att ge sig till känna också. Han klättrade omkring på terrarieglaset en stund innan han försvann i tomma intet igen. Där har han befunnit sig sedan dess.

 

Idag gjorde jag ett nytt försök med att få Bandit att vilja äta. Jag testade på en ny metod då jag tänkte att han kanske är stressad av de andra grodorna runt omkring honom och därför inte har någon matlust. Jag flyttade över honom till transportterrariet och lät han vara där ett tag tillsammans med fyra maskar. Dock utan framgång. Det blev ingen mat idag heller.

Jag passade också på att byta vatten i lilla terrariet till Klockgrodornas förtjusning.

 

/Pakwa/

Ovido - Quiz & Flashcards